Kako grijati kupaonicu?

grijanje kupaonice

Kupaonica je prostorija koju koristimo nekoliko puta na dan. Grijanje kupaonice izuzetno je važno za sve članove kućanstva bez obzira na godišnje doba. Temperatura zraka u kupaonici trebala bi biti viša nego u ostalim sobama i trebala bi iznositi oko 24°C. Međutim, radijatori za centralno grijanje u kupaonici obično ne rade tijekom cijele godine. Ako želite osigurati ugodnu temperaturu u bilo koje doba dana ili godine, potrebno je razmotriti alternativne načine zagrijavanja kupaonice. Koji će sustav grijanja kupaonice biti dobra nadopuna radijatorskom grijanju?

Radijatorsko grijanje – lojtrica

Za grijanje kupaonice najčešće se koristi kupaonski radijator ljestve tzv. lojtrica koji osim funkcije grijanja postaje i sušilica za vlažne ručnike ili sušenje rublja. Takvi radijatori montiraju se na zid, ne zauzimaju puno prostora i spojeni su na centralno grijanje. Cijena kupaonskog radijatora kreće se od 300,00 kn. Osim tradicionalnih radijatora, u trgovinama možete pronaći i vrlo zanimljive originalne ukrasne radijatore. Oni ne samo da održavaju toplinu, već i ukrašavaju kupaonicu i daju joj jedinstveni karakter.

Kako zagrijati kupaonicu radijatorom i izvan sezone grijanja?
Kada vam je potrebno samo grijanje u kupaonici, ne morate uključivati centralno grijanje ako ugradite električni grijač za kupaonski radijator. Električni grijači dizajnirani su za ugradnju u kupaonske radijatore što znači da je grijanje u kupaonici neovisno o cjelokupnom sustavu grijanja kuće. Grijač će zagrijati tekućinu u radijatoru kada je spojen na struju. Temperatura se može kontrolirati ručno ili na dodir, a u slučaju pregrijavanja sigurno će isključiti struju iz radijatora. Prije ugradnje potrebno je provjeriti je li radijator kompatibilan za ugradnju električnog grijača. Preporučuje se da snaga električnog grijača bude oko 30% manja od snage radijatora.

Cijena električnog grijača kreće se od 400,00 kn. Upotreba električnog grijača u kupaonici vrlo dobro djeluju kao nadopuna centralnom grijanju ili kao neovisni izvor topline koji se koristi za zagrijavanje prostorije izvan sezone grijanja.

Podno grijanje kupaonice

Alternativna radijatorskom grijanju u kupaonici je podno grijanje. Prilikom novogradnje ili adaptacije kupaonice vrijedi razmisliti o ugradnji električnog podnog grijanja. U kupaonici se električno podno grijanje najčešće koristi u obliku mrežice. Veličina mrežice uvijek bi trebala biti nešto manja od podne površine koju želite zagrijati. Njegova je ugradnja jednostavna, a omogućava brzo zagrijavanje poda u kupaonici. Osigurava optimalnu raspodjelu temperature u prostoriji.

Grijani pod u kupaonici je posebno korisno rješenje. Prvo, zbog činjenice jer je pod u kupaonici završen hladnim keramičkim pločicama koje dobro provode toplinu. Drugo, u kupaonici često hodamo bosonogi, tako da je topli pod neprocjenjiv. Uz podno grijanje potrebno je odabrati odgovarajući termostat, koji će vam omogućiti da postavite željenu temperaturu u kupaonici i smanjite troškove električne energije. Cijena električnog podnog grijanja za 2 m2 s termostatom kreće se od 1.100,00 kn. Podno grijanje se izvrsno nadopunjuje s radijatorskim grijanjem, tako da možete imati mješovitu instalaciju grijanja u vašoj kupaonici.

Ako želite provjeriti troškove montaže radijatora u kupaonici ili ugradnje električnog podnog grijanja, možete upotrijebiti ovaj kalkulator adaptacije kupaonice.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati

Izbornik