Kako grijati kupaonicu?

7.563
grijanje kupaonice

Kupaonica je prostorija koju koristimo nekoliko puta na dan. Grijanje kupaonice izuzetno je važno za sve članove kućanstva bez obzira na godišnje doba. Temperatura zraka u kupaonici trebala bi biti viša nego u ostalim sobama i trebala bi iznositi oko 24°C. Međutim, radijatori za centralno grijanje u kupaonici obično ne rade tijekom cijele godine. Ako želite osigurati ugodnu temperaturu u bilo koje doba dana ili godine, potrebno je razmotriti alternativne načine zagrijavanja kupaonice. Koji će sustav grijanja kupaonice biti dobra nadopuna radijatorskom grijanju?

Radijatorsko grijanje – lojtrica

Za grijanje kupaonice najčešće se koristi kupaonski radijator ljestve tzv. lojtrica koji osim funkcije grijanja postaje i sušilica za vlažne ručnike ili sušenje rublja. Takvi radijatori montiraju se na zid, ne zauzimaju puno prostora i spojeni su na centralno grijanje. Cijena kupaonskog radijatora kreće se od 300,00 kn. Osim tradicionalnih radijatora, u trgovinama možete pronaći i vrlo zanimljive originalne ukrasne radijatore. Oni ne samo da održavaju toplinu, već i ukrašavaju kupaonicu i daju joj jedinstveni karakter.

Kako zagrijati kupaonicu radijatorom i izvan sezone grijanja?
Kada vam je potrebno samo grijanje u kupaonici, ne morate uključivati centralno grijanje ako ugradite električni grijač za kupaonski radijator. Električni grijači dizajnirani su za ugradnju u kupaonske radijatore što znači da je grijanje u kupaonici neovisno o cjelokupnom sustavu grijanja kuće. Grijač će zagrijati tekućinu u radijatoru kada je spojen na struju. Temperatura se može kontrolirati ručno ili na dodir, a u slučaju pregrijavanja sigurno će isključiti struju iz radijatora. Prije ugradnje potrebno je provjeriti je li radijator kompatibilan za ugradnju električnog grijača. Preporučuje se da snaga električnog grijača bude oko 30% manja od snage radijatora.

Cijena električnog grijača kreće se od 400,00 kn. Upotreba električnog grijača u kupaonici vrlo dobro djeluju kao nadopuna centralnom grijanju ili kao neovisni izvor topline koji se koristi za zagrijavanje prostorije izvan sezone grijanja.

Podno grijanje kupaonice

Alternativna radijatorskom grijanju u kupaonici je podno grijanje. Prilikom novogradnje ili adaptacije kupaonice vrijedi razmisliti o ugradnji električnog podnog grijanja. U kupaonici se električno podno grijanje najčešće koristi u obliku mrežice. Veličina mrežice uvijek bi trebala biti nešto manja od podne površine koju želite zagrijati. Njegova je ugradnja jednostavna, a omogućava brzo zagrijavanje poda u kupaonici. Osigurava optimalnu raspodjelu temperature u prostoriji.

Grijani pod u kupaonici je posebno korisno rješenje. Prvo, zbog činjenice jer je pod u kupaonici završen hladnim keramičkim pločicama koje dobro provode toplinu. Drugo, u kupaonici često hodamo bosonogi, tako da je topli pod neprocjenjiv. Uz podno grijanje potrebno je odabrati odgovarajući termostat, koji će vam omogućiti da postavite željenu temperaturu u kupaonici i smanjite troškove električne energije. Cijena električnog podnog grijanja za 2 m2 s termostatom kreće se od 1.100,00 kn. Podno grijanje se izvrsno nadopunjuje s radijatorskim grijanjem, tako da možete imati mješovitu instalaciju grijanja u vašoj kupaonici.

Ako želite provjeriti troškove montaže radijatora u kupaonici ili ugradnje električnog podnog grijanja, možete upotrijebiti ovaj kalkulator adaptacije kupaonice.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati