Udobno potkrovlje – korak po korak

3.519
uređenje potkrovlja

Potkrovlje koje služi kao stambeni prostor gotovo svi smatraju šarmantnim i posebnim, no istovremeno predstavlja poseban izazov za uređenje. Koji faktoru utječu na funkcionalno uređenje potkrovlja? Potkrovlje je najviša točka kuće, zbog čega ima specifične zahtjeve za osvjetljenje i održavanje temperature.  U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam olakšati postupak uređenja.

Prostorije ispod kosina

Kuća s potkrovljem obično je završena kosim krovom. Korisna površina u potkrovlju ovisi o krovnoj konstrukciji tj. o nagibu krova i visini nadozida. Unatoč ograničenjima, kod uređenja stana u potkrovlju najvažnije je zadržati prostranost. Podjela potkrovlja na nekoliko manjih prostorija nije najbolje rješenje. Stoga bi u potkrovlju bilo dobro ostaviti otvorenu kuhinju, povezanu s blagovaonicom i dnevnim boravkom te ulaznim prostorom u potkrovlje. Odvojena kupaonica i spavaće sobe pružit će željenu privatnost. Otvoreni prostor u potkrovlju poboljšava estetiku interijera, optički ga povećava i omogućava bolje osvjetljenje.

Prilagodba prostora u potkrovlju treba omogućiti promišljeno korištenje kosina, pregrada i krovne konstrukcije da bi se postigao funkcionalan i vizualno privlačan interijer. Kako bi svaka prostorija u potkrovlju bila funkcionalna za upotrebu, trebala bi imati odgovarajuću visinu i širinu. Prostorije u kojima morate biti u uspravnom položaju neka budu najviše. Teško dostupan prostor može biti idealno mjesto za ugradbene ormare i niski namještaj za odlaganje. Što se tiče širine prostorija, ona uvelike ovisi o vrsti i namjeni prostorije.

Održavanje temperature

Krov je ključan faktor za uređenje potkrovlja. Loše izveden krov može imati posljedice na cijelu konstrukciju i kvalitetu života u potkrovlju. Ako se potkrovlje koristi kao stambeni prostor, primarna je izolacija potkrovlja. Krovna izolacija je od temeljne važnosti u potkrovlju – nije važno samo odabrati pravi materijal, već njegova pravilna ugradnja radi izbjegavanja toplinskih mostova. Dokazana metoda izolacije krovne konstrukcije je ugradnja staklene vune u dva sloja koja učinkovito štiti od toplinskih mostova.

Osim prijeko potrebne izolacije, potrebno je osigurati odgovarajuću ventilaciju krova. Nedostatak cirkulacije temperature i vlage uzrokuje truljenje krovne konstrukcije, a ponekad i oštećenja cijele krovne konstrukcije. Ventilacija krova povećava udobnost korištenja potkrovlja.

Izvor svjetlosti

Potkrovlje zna često biti skučen i mračan dio. Krovni prozori su ovdje najčešće rješenje zbog izvora prirodne svjetlost i svježeg zraka. Krovni prozori smješteni na ključnim mjestima unijet će svjetlost u svaki kutak prostorije. Prilikom odabira veličine i broja krovnih prozora treba uzeti u obzir da njihova površina treba biti oko 10% površine prostorije.

Ako želite živjeti u udobnom potkrovlju, krovni prozori koji štede energiju su neophodni. Jedno od ključnih pitanja je izolacija prozora i vrsta korištenog stakla. Energetski učinkoviti krovni prozori omogućuju planiranje velikih ostakljenih površina koje vizualno povećavaju i osvjetljavaju potkrovlje bez gubitka topline. Da bi vas prozor služio godinama, ključna je i ispravna ugradnja o kojoj ovisi hoće li prozor biti čvrsto povezan s krovom i pravilno izoliran. Kako bi spriječili pregrijavanje potkrovlja, razmislite o ugradnji sjenila, tendi ili roleta za krovne prozore.

Na kraju, prilikom uređenja potkrovlja najbolje je usredotočiti se na njegove prednosti i potražiti originalna, a ponekad i nestandardna rješenja. Konačni rezultat bit će skladan interijer koji će ispuniti očekivanja svih ukućana. Ako planirate adaptaciju potkrovlja, provjerite troškove putem ovog kalkulatora adaptacije.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati