Udobno potkrovlje – korak po korak

938
uređenje potkrovlja

Potkrovlje koje služi kao stambeni prostor gotovo svi smatraju šarmantnim i posebnim, no istovremeno predstavlja poseban izazov za uređenje. Koji faktoru utječu na funkcionalno uređenje potkrovlja? Potkrovlje je najviša točka kuće, zbog čega ima specifične zahtjeve za osvjetljenje i održavanje temperature.  U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam olakšati postupak uređenja.

Prostorije ispod kosina

Kuća s potkrovljem obično je završena kosim krovom. Korisna površina u potkrovlju ovisi o krovnoj konstrukciji tj. o nagibu krova i visini nadozida. Unatoč ograničenjima, kod uređenja stana u potkrovlju najvažnije je zadržati prostranost. Podjela potkrovlja na nekoliko manjih prostorija nije najbolje rješenje. Stoga bi u potkrovlju bilo dobro ostaviti otvorenu kuhinju, povezanu s blagovaonicom i dnevnim boravkom te ulaznim prostorom u potkrovlje. Odvojena kupaonica i spavaće sobe pružit će željenu privatnost. Otvoreni prostor u potkrovlju poboljšava estetiku interijera, optički ga povećava i omogućava bolje osvjetljenje.

Prilagodba prostora u potkrovlju treba omogućiti promišljeno korištenje kosina, pregrada i krovne konstrukcije da bi se postigao funkcionalan i vizualno privlačan interijer. Kako bi svaka prostorija u potkrovlju bila funkcionalna za upotrebu, trebala bi imati odgovarajuću visinu i širinu. Prostorije u kojima morate biti u uspravnom položaju neka budu najviše. Teško dostupan prostor može biti idealno mjesto za ugradbene ormare i niski namještaj za odlaganje. Što se tiče širine prostorija, ona uvelike ovisi o vrsti i namjeni prostorije.

Održavanje temperature

Krov je ključan faktor za uređenje potkrovlja. Loše izveden krov može imati posljedice na cijelu konstrukciju i kvalitetu života u potkrovlju. Ako se potkrovlje koristi kao stambeni prostor, primarna je izolacija potkrovlja. Krovna izolacija je od temeljne važnosti u potkrovlju – nije važno samo odabrati pravi materijal, već njegova pravilna ugradnja radi izbjegavanja toplinskih mostova. Dokazana metoda izolacije krovne konstrukcije je ugradnja staklene vune u dva sloja koja učinkovito štiti od toplinskih mostova.

Osim prijeko potrebne izolacije, potrebno je osigurati odgovarajuću ventilaciju krova. Nedostatak cirkulacije temperature i vlage uzrokuje truljenje krovne konstrukcije, a ponekad i oštećenja cijele krovne konstrukcije. Ventilacija krova povećava udobnost korištenja potkrovlja.

Izvor svjetlosti

Potkrovlje zna često biti skučen i mračan dio. Krovni prozori su ovdje najčešće rješenje zbog izvora prirodne svjetlost i svježeg zraka. Krovni prozori smješteni na ključnim mjestima unijet će svjetlost u svaki kutak prostorije. Prilikom odabira veličine i broja krovnih prozora treba uzeti u obzir da njihova površina treba biti oko 10% površine prostorije.

Ako želite živjeti u udobnom potkrovlju, krovni prozori koji štede energiju su neophodni. Jedno od ključnih pitanja je izolacija prozora i vrsta korištenog stakla. Energetski učinkoviti krovni prozori omogućuju planiranje velikih ostakljenih površina koje vizualno povećavaju i osvjetljavaju potkrovlje bez gubitka topline. Da bi vas prozor služio godinama, ključna je i ispravna ugradnja o kojoj ovisi hoće li prozor biti čvrsto povezan s krovom i pravilno izoliran. Kako bi spriječili pregrijavanje potkrovlja, razmislite o ugradnji sjenila, tendi ili roleta za krovne prozore.

Na kraju, prilikom uređenja potkrovlja najbolje je usredotočiti se na njegove prednosti i potražiti originalna, a ponekad i nestandardna rješenja. Konačni rezultat bit će skladan interijer koji će ispuniti očekivanja svih ukućana. Ako planirate adaptaciju potkrovlja, provjerite troškove putem ovog kalkulatora adaptacije.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati

Izbornik