Kako odabrati sobna vrata?

sobna vrata - troskovnik.net

Sobna vrata imaju važnu ulogu u svakom domu. Vrata su nesumnjivo jedan od elemenata uređenja svakog interijera. Već u fazi izgradnje kuće ili uređenja doma, potrebno je planirati vrata, njihov broj, veličinu i način otvaranja. Vrata nisu samo dekorativni element već i ispunjavaju mnoge važne funkcije – toplinska, zvučna, osvjetljenje, provjetravanje i dr. Njihov odabir nije uvijek jednostavan i treba biti dobro promišljen. Na što obratiti pozornost prilikom kupnje sobnih vrata?

Sobna vrata povezuju susjedne prostorije. Sastoje od dovratnika (štoka), krila i spojnica, tj. panti, kvake te brave. Prije odabira unutarnjih vrata potrebno je izmjeriti otvor u zidu u koji će se ugraditi. Preporučljivo je mjeriti otvor u zidu na tri mjesta, pri vrhu, dnu i sredini. Osim visine i širine otvora u zidu, važna je i debljina zida. Točna izmjera omogućit će vam odabir prave veličine dovratnika. Možete birati između klasičnog dovratnika za točno određenu debljinu zida te dovratnika za suhu montažu koji se može prilagoditi debljini zida.

Jednokrilna i dvokrilna vrata

Ovisno o veličini i funkciji prostorije, možete birati između jednog ili dva krila. Unutarnja jednokrilna vrata obično imaju širinu od 60 do 100 cm. Ovisno o veličini i funkciji prostorije, osim jednokrilnih možete izabrati i dvokrilna vrata. Dvokrilna vrata su šira i dolaze u dimenzijama od 120, 140, 160 i 180 cm. Dvokrilna vrata zahtijevaju više prostora, ali pružaju širok otvor prema susjednom interijeru.

Smjer otvaranja vrata – desna ili lijeva vrata

Drugi važan faktor prije odabira unutarnjih vrata je smjer njihovog otvaranja. Na raspolaganju su vam lijeva i desna unutarnja vrata (obično je svaki model vrata dostupan u dvije verzije). To je vrlo važan parametar koji utječe na besprijekorno kretanje između pojedinih prostorija. Izbjegavajte situaciju u kojoj se krilo otvara prema prekidačima i blokira pristup istima. U tom slučaju morate svaki put zaobići vrata kako bi upalili ili ugasili svjetlo što i nije praktično. Vrata koja vode do susjednih prostorija ne smiju se preklapati ili blokirati.

Klizna vrata

Princip kliznih vrata je vrlo jednostavan: krilo montirano na posebnim vodilicama se otvara povlačenjem u stranu. Klizni oblik otvaranja i zatvaranja vrata omogućava da krilo klizi duž ili unutar zida, bez zauzimanja dodatnog prostora u bilo kojoj fazi otvaranja. Na taj način možete uštedjeti prostor oko vrata. Klizna vrata su odlično rješenje za prostorije male površine. Cijene kliznih vrata mogu biti prilično visoke, ali konačni trošak ovisi o njihovoj dimenziji, vrsti materijala i sustavu otvaranja.

Stil i materijali

Sobna vrata bi trebala biti funkcionalna i estetski prilagođena interijeru. Materijal izrade određuje završnu obradu vrata, tj. njihov izgled što utječe na cijenu i kvalitetu vrata. Za većinu je to glavni faktor koji se uzima u obzir prilikom odabira sobnih vrata. Materijal prije svega mora biti dobre kvalitete i otporan na oštećenja.

Masivna vrata izrađen su od punog drva i predstavljaju bezvremensku eleganciju. Kao što znate, prirodno drvo nikada ne izlazi iz mode. Vrata od punog drva imaju posebna svojstva kao što su trajnost, dobra toplinska i zvučna izolacija. Pored navedenog, masivna vrata su čvrsta, izgledaju impresivno i mogu trajati dugi niz godina. Za izradu masivnih vrata najviše se koristi jela i smreka, no za luksuznu izvedbu koriste se hrast ili mahagonij. U tom slučaju treba računati i na veću cijenu masivnih vrata.

Sobna vrata od MDF (medijapan) ploča (eng. Medium Density Fibreboard) jedan su od najčešćih izbora kod investitora. Okvir vrata uglavnom je izrađen od punog drva i služi za stabilizaciju krila. Vrsta i gustoća punjenja vratnog krila utječe na razinu zvučne izolacije i vatrootpornost. Najčešća ispuna vratnog krila je od kartonskog saća ili cjevaste iverice. Površina vrata može biti finalno obložena furnirom, različitim folijama, obojana i dekorirana. Vrsta završnog materijala na površini vrata utječe na dizajn i izgled vrata, kao i njihovu cijenu. U slučaju da želite imati staklene elemente u vratima, cijena vrata je nešto veća.

Staklena vrata su vrlo popularna u posljednjih nekoliko godina. Učinkovito osvjetljavaju interijer i vizualno ga povećavaju. Za moderne interijere uređene u minimalističkom stilu, trenutno ne postoji ništa prikladnije od vratnog krila koje je u potpunosti izrađeno od stakla. Stakleno krilo izrađeno je od sigurnosnog stakla koje može biti potpuno prozirno, mat ili obojeno. Nedostatak staklenih vrata je još uvijek visoka cijena. Isto tako, morate biti svjesni da se gotovo svaki otisak prsta može vidjeti na površini vrata.

Kvake za vrata

Kvaka je važan element vrata koja se obično kupuje zasebno. Možete odabrati kvaku prema stilu vrata, dizajnu interijera i prema vlastitom ukusu. Kvaka na vratima je tako mali detalj koji može dodati dašak stila čak i vratima koja nisu toliko estetski privlačna.

Cijena sobnih vrata

Sobna vrata koštaju od nekoliko stotina kuna pa do nekoliko tisuća kuna. Dizajn većine sobnih vrata dostupnih na tržištu je sličan. Razlikuju se po kvaliteti i konačnoj cijeni pa odabir i nije tako jednostavan. Međutim, ne biste se trebali odlučiti na prva vrata koja ćete vidjeti u trgovini. Najbolje je pitati stručnjaka za savjet i specifične parametre koji će vam pomoći prilagoditi izbor ne samo vašem ukusu, već i potrebama. U troškove nabave sobnih vrata svakako dodajte i trošak ugradnje vrata. Ne zaboravite da se montaža sobnih vrata radi po završetku svih građevinskih radova u interijeru. Ako renovirate stan, procjenu troškova možete napraviti putem ovog kalkulatora.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati