Klima uređaji za kuću i stan

4.677
klima uredjaji - troskovnik.net

Ljeti, čim sunce jače zagrije, a živa u termometru skoči, mnogi razmišljaju o kupnji klima uređaja. U današnje vrijeme, klimatiziran prostor bi trebao biti zlatni standard i ne bi trebao predstavljati luksuz. Dobro odabrani klima uređaj osigurat će unutrašnjost s optimalnom temperaturom i omogućiti da s lakoćom podnesemo najveće vrućine. Trgovci nude niz rješenja prilagođenih individualnim potrebama. Među njima su prijenosni klima uređaji, mono split i multi split sustavi. Koja je razlika?

Prednosti i nedostaci klima uređaja

Prednosti klima uređaja su brojne. Udobnost – idealna temperatura životnog ili radnog prostora kroz cijelu godinu. Zdravlje – ako se uređaj pravilno koristi, pa se ne pretjeruje s razlikom temperature u odnosu na vanjsku i ekonomičnost. Temperatura na kojoj se najbolje osjećamo ljeti je oko 23-26 °C, a vlažnost zraka 40-60%. Kada je toplije, tijelo se počinje znojiti. Poboljšanje udobnosti tada se može postići smanjivanjem temperature ili vlažnosti u prostoriji, pri čemu razlika između temperature unutar i izvan objekta ne smije biti veća od 5-8 °C.

Također važna prednost je i čistoća, jer nema dima ni pepela, niti azbestne prašine kao kod termo peći i nema rizika trovanja ugljičnim monoksidom. Ne treba zaboraviti ni brzinu, jer se promjena temperature osjeti svega nekoliko minuta nakon paljenja, ako je uređaj pravilno dimenzioniran. U današnje doba prednost je i mogućnost Wi-Fi upravljanja putem pametnih telefona.

Nedostaci klima uređaji uglavnom su vezani uz rad na niskim temperaturama, ako je vlaga veća, gube na snazi. To će najviše osjetiti oni koji imaju klasični klima uređaj dok oni s inverter klima uređajem neće imati sličnih problema.

Važno je napomenuti da klima uređaj ne samo da hladi prostoriju, već i uklanja višak vlage. Zahvaljujući tome stvara povoljnu mikroklimu i osigurava visoku udobnost korištenja prostorija.

Vrste klimatizacije za kuću i stan

Postoje tri osnovna tipa klima uređaja: prijenosni, mono split (jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica) i multi split klima uređaji (dvije unutarnje i jedna vanjska jedinica; tri unutarnje i jedna vanjska jedinica; četiri unutarnje i jedna vanjska jedinica). Prema tipu montaže unutarnje jedinice, postoje: zidne, kanalne, kazetne i stropne klime.

Prijenosni ili monoblok klima uređaji predstavlja najjeftinije priručno rješenje za hlađenje jedne prostorije. Prednost je mobilnost, međutim nezgodno je to što zahtijeva neprestan pristup vanjskom zraku jer kroz fleksibilnu cijev topli zrak mora izbacivati iz prostora. Tako se može dogoditi da pustimo više toplog zraka u prostoriju nego što ga je uređaj sposoban ohladiti. S obzirom na to da nema troškova montaže, cijena prijenosne klime je povoljna i kreće se već od 2.300,00 kn.

Mono split klima uređaji su najčešći odabir kod ugradnje u stan, apartman ili manje obiteljske kuće. Sastoje se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice, a ugrađuju se trajno u prostoriju koju odaberemo i danas su često moderno oblikovani tako da će se uklopiti u svaki interijer. Cijena mono split klima uređaja kreće od: 2.600,00 kn ovisno o jačini uređaja. Kod ovog tipa uređaja morate računati i na troškove ugradnje. Unutarnja jedinica se obično montira na zid ili ispod stropa, a ponekad i na pod ili kasetno. Vanjski dio s kondenzatorom montiran je na fasadu, krov, balkon ili dimnjak, što smanjuje buku.

Multi split klima uređaji su najskuplji, ali i pružaju najveće mogućnosti za kondicioniranje prostora, osobito ako su u pitanju kuće ili veliki stanovi. Riječ je o više unutarnjih jedinica povezanih na jednu vanjsku koje mogu raditi istodobno i tako klimatizirati kompletan prostor. Odluka o ugradnji multi split sustava trebala bi se donijeti u fazi projektiranja ili izgradnje kuće ili stana kako bi se izbjegla kasnija, skupa prilagodba. Cijene uvelike ovise o specifičnosti samog projekta.

Montaža split sistema kreće se od 1.500,00 kn za jednu unutarnju i jednu vanjsku jedinicu do 4.200,00 kn za montažu 4 unutarnje zidne i jedne vanjske jedinice. (kalkulacija uključuje montažu na visini do 3m s uključenom dobavom i montažom svih potrebnih instalacija do 3m duljine)

Snaga klima uređaja

Kod odabira snage klima uređaja možete koristiti okvirni izračun koji kaže da je za prostor do 25m2 potreban uređaj snage 2,5kW, za prostor do 25-35m2 uređaj snage 3,5kW, itd. Dakle, oko 1kW snage klima uređaja dolazi na 10m2 stambenog prostora. Nadalje, potrebno je uzeti u obzir prvenstveno i namjenu, lokaciju, orijentaciju i toplinsku izolaciju prostora. Primjerice, kod slabije izoliranog prostora preporučuje se uzeti za klasu jači klima uređaj, kako bi se kompenzirali toplinski gubici.

Inverter klima uređaji

Svakako treba razmisliti i o kupnji inverter klima uređaja. Inverter klima ima elektronski upravljan kompresor, mijenja radne tlakove i, za razliku od klasične klime (koja na podešenoj temperaturi ili radi ili ne radi) kod invertera imamo nekoliko snaga kojima radi. To omogućava 30-tak % ekonomičniji i daleko bolji rad, osobito u zimskim uvjetima. Treba računati da je klima s inverterom u startu nešto skuplja.

Vodeći proizvođači klima uređaja

Kod kupnje je najbolje obratiti se specijaliziranim trgovcima. Na taj način lakše ćete odabrati uređaj optimalne snage, pozicionirati unutarnje i vanjske jedinice, doznati sve o pravilnom korištenju uređaja, a osigurati i stručno održavanje kojim ćete produljiti radni vijek uređaja. Odaberite tvrtke koje zastupaju više proizvođača, obratite pozornost na funkcije daljinskog upravljača, Wi-Fi upravljanje, filtere, veličinu unutarnje i vanjske jedinice, te provjerite trajanje jamstva i što točno ono uključuje. Vodeći proizvođači klima uređaja su: Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fujitsu i Panasonic. Svi oni imaju nekoliko klasa, one najpovoljnije koje su dovoljne za hlađenje jedne prostorije i zadovoljit će većinu korisnika stanova ili osobito apartmana. Međutim, skuplji klima uređaji iz viših serija nude bolje grijanje (pri nižim vanjskim temperaturama), veći komfor i energetsku učinkovitost, manju buku i stabilniji rad s više mogućnosti oblikovanja vašeg životnog prostora.

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati