Prizemnica ili kuća s potkrovljem – koju kuću graditi?

gradnja kuce prizemnica - troskovnik.net

Kada se odlučimo za gradnju kuće uglavnom zamišljamo prostranu i udobnu kuću okruženu zelenilom i cvijećem. Prije početka gradnje kuće prvi korak je odabir pravog projekta. S jedne strane, kuća bi trebala biti optimalno prilagođena potrebama ukućana, a s druge strane mora biti izgrađena u skladu s važećim prostornim planom. Ako ne postoje ograničenja iz prostornog plana postavlja se pitanje koji tip kuće odabrati: prizemnica ili kuća s potkrovljem? Odabir prave kuće i nije tako jednostavan ako znamo da svaka kuća ima svoje prednosti i nedostatke, a postoji i razlika u troškovima gradnje.

Odabir kuće uvjetovan je veličinom zemljišta, prostornim planom, brojem članova obitelji i njihovim potrebama te budžetom za gradnju. Tek kada napravimo analizu svih navedenih faktora, možemo odlučiti koja je kuća bolja: prizemnica ili kuća s potkrovljem.

Prizemnica

Stambeni prostor prizemnice smješten je na jednoj etaži. Kao rezultat takve gradnje, sve su prostorije na dohvat ruke što olakšava međusobnu komunikaciju i potiče jačanje obiteljskih veza. Ovaj tip kuća preporučuje se roditeljima s malom djecom i starijim osobama. Sve su stambene prostorije iste visine bez kosina pa se lako mogu opremiti standardnim namještajem.

Prizemnica omogućava jednostavno oblikovanje prostora i povezivanje interijera s vrtom. Naime, iz svake sobe možete planirati izlaz u vrt (naravno, ne vrijedi pretjerivati). Zanimljivo rješenje može biti izlazak na terasu iz spavaće sobe, kuhinje ili dnevnog boravka.

Ako se odlučite za gradnju kuće prizemnice morate računati s površinom od najmanje 100 m² neto površine. Kuća prizemnica obično bude kvadratnog, pravokutnog oblika ili u obliku slova L. Interijer jednoetažne kuće zahtijeva pravilnu organizaciju i stvaranje funkcionalnog rasporeda u kojem će se odvojiti dnevni i noćni prostor, što će omogućiti ukućanima da svaki od njih samostalno koriste.

Kuća s potkrovljem

Za gradnju kuće s potkrovljem, načelno je potrebna manja površina parcele nego za prizemnicu iste površine. Ostatak zemljišta možete namijeniti za vrt, garažu ili bazen. Kuća s potkrovljem može se lakše uklopiti na parceli koja je uska ili nepravilnog oblika.

kuca s potkrovljem - troskovnik.net
Gradnja kuće s potkrovljem

Drugačiji način uređenja interijera glavna je razlika između kuće s potkrovljem i prizemnice, a koji je rezultat dodatne etaže. lako se dijeli na zone, funkcije etaža dijele se gotovo spontano (najčešće se u prizemlju planira dnevna zona, a u potkrovlju spavaća zona). Tako se u prizemlju obično nalazi dnevni boravak, kuhinja, kupaonica i/ili WC, soba za goste ili starijeg člana obitelji. Potkrovlje je predviđeno za spavaće sobe s obaveznom kupaonicom i WC-om.

Ovaj tip kuće ima bolju osunčanu unutrašnjost jer na svakoj etaži možete planirati sobe na sunčanoj strani. Također, kuća s potkrovljem će biti manje zaklonjena od strane susjednih kuća, velikih stabala i sl. nego prizemnica.

Iako stubište predstavlja okosnicu učinkovite unutarnje komunikacije u kući, treba uzeti u obzir da stubište isto tako pogoduju stvaranju i širenju buke. Kod uređanja potkrovlja, negativne strane mogu biti kosine u potkrovlju koje je teže urediti. Potkrovlje će imati manji volumen zbog kosina, ali uz krovne prozore stambeni prostor dobiva poseban čar.

Troškovi gradnje i održavanja kuće

Razlike u troškovima izgradnje između kuće s potkrovljem i prizemnice iste površine najvidljivije su u fazi gradnje konstrukcije kuće. Ukupni trošak završnog uređenja kuće ovisit će prvenstveno o kvaliteti materijala koje će investitor odabrati.

S obzirom na to da je prizemnica jednoetažna kuća, to zahtjeva veću površinu zemljišta ako planirate imati komotnu okućnicu. Nadalje, prizemnica ima veću površinu temelja što povećava troškove gradnje. Sljedeći nedostatak je trošak gradnje krovišta. Naime, zbog većeg raspona krovišta i utroška materijala, troškovi gradnje krovišta su veći. Troškovi zagrijavanja prizemnice su veći jer veliki dio toplinske energije gubi se kroz krovište.

Činjenica je da kuća s potkrovljem treba manje gradilište, temelji su upola manji nego kod prizemnice, a i krov je manje površine. Navedeno se reflektira na niže troškove gradnje kuće. Sljedeća prednost odnosi se na održavanje, a to je grijanje. Grijete li dobro prizemlje, dio topline će se prenositi na kat. Ako potkrovlje pravilno izolirate, možete računati na uštedu na troškovima grijanja.

Međutim, za razliku od prizemnice, kuća s potkrovljem zahtjeva veća ulaganja u završetak dodatnih stropova i podova. Izgradnja stepenica je također dodatni trošak. Računajte da unutarnje stubište zauzima dodatnih 10 m² površine što smanjuje korisnu površinu kuće. Ako planirate ugradnju krovnih prozora u potkrovlju, računajte da su znatno skuplji od standardnih prozora, ali nisu neophodni.

Uzmite u obzir da prilikom ishođenja građevinske dozvole komunalnu naknadu plaćate prema volumenu kuće. S obzirom na to da će kuća s potkrovljem imati manji volumen od prizemnice iste površine, platit ćete sveukupno manju komunalnu naknadu.

Koju kuću izgraditi?

Odgovor nije jednoznačan i u pravilu ovisi o nizu faktora. Odluka o gradnji kuće nije od danas do sutra, to je dugoročna odluka za budućnost cijele obitelji. Pri tome treba predvidjeti individualne potrebe i preferencije svih članova obitelji. U pogledu troškova, ako uštedite na nečemu tijekom gradnje – često ćete imati veće troškove prilikom korištenja kuće. Pridržavajte se prostornog plana i nastojte izbjeći nesklad sa susjedstvom.

Prije donošenja konačne odluke, dobro je pripremiti individualnu procjenu troškova gradnje koristeći kalkulator gradnje kuće.

Preporučeno za Vas

Možda će Vas zanimati