7 savjeta kako učinkovito koristiti prijenosni klima uređaj

1.545
prijenosni klima uređaj

Instalacija zidnog klima uređaja nije uvijek moguća – razlog može biti podstanarstvo, boravak u vikendici, adaptacija stana… U takvim su situacijama prijenosni klima uređaji praktično rješenje. No, baš kao zidne klime, i prijenosni su modeli veliki potrošači električne energije. Zato nastavite čitati i saznajte koje jednostavne korake možete poduzeti kako biste izvukli maksimum iz prijenosnog klima uređaja.

Uz to, doznajte i na koji način potrošnju električne energije svesti na minimum.

1. Zaštitite prostoriju od dotoka topline

Što je temperatura zraka u prostoriji viša, to će klima uređaju trebati više vremena kako bi ga rashladio, a pritom će trošiti više električne energije. Kako biste to izbjegli, napravite sljedeće:

Zaustavite prodor toplog zraka u prostoriju koju želite rashladiti tako da zatvorite prozore i vrata kada je klima uređaj uključen. Osim toga, koristite žaluzine ili guste zavjese tamne boje kako biste spriječili sunčeve zrake da zagrijavaju prostoriju.

Kućanske aparate koji generiraju puno topline kao što su glačalo, perilica rublja i pećnica koristite rano ujutro, predvečer ili noću. Nemojte ih koristiti tijekom dana kada su temperature zraka na vrhuncu.

2. Postavite klima uređaj dalje od izvora topline

Mjesto gdje ćete postaviti prijenosni klima uređaj igra veliku ulogu u tome koliko će učinkovito uređaj rashladiti prostoriju. Srećom, s njime imate puno više slobode nego sa zidnom jedinicom.

Prijenosni klima uređaj postavite što dalje od izravnog sunčevog svjetla i drugih izvora topline. Termostat na prijenosnom klima uređaju na kojeg padaju sunčeve zrake očitat će temperaturu zraka višom no što ona uistinu jest pa će uređaj raditi više nego što je to potrebno.

Također ostavite dovoljno slobodnog prostora između klima uređaja i zida ili namještaja kako bi ohlađeni zrak nesmetano izlazio iz uređaja.

3. Postavite ispušnu cijev tako da se ne savija

Uloga ispušne cijevi na klima uređaju je da odvodi topli zrak iz prostorije. Što je cijev bolje postavljena, odnosno ravnija, to će zrak lakše teći van.

U savinutoj cijevi usporeni odvod zraka dovest će do nakupljanja vlage koja može oštetiti uređaj i skratiti njegov životni vijek. Savijena cijev također znači da klima uređaj ne može optimalno odvoditi topli zrak pa će morati jače raditi kako bi osigurao bolje hlađenje.

4. Prilagodite jačinu prijenosne klime veličini prostorije

cijena prijenosnog klima uređaja
Izvor: Flickr

Jedna od najvažnijih karakteristika klima uređaja je njegov kapacitet.

Koristite li nedovoljno snažan klima uređaj u velikoj prostoriji, nećete je moći optimalno rashladiti. Koristite li pak uređaj s velikim kapacitetom hlađenja, njegov termostat očitat će nižu temperaturu prije nego klima uređaj rashladi prostoriju, ciklus hlađenja će se prekinuti prije nego završi, a nakon nekoliko minuta kada se termostat zagrije, klima uređaj ponovo će se upali – i tako iznova svakih desetak minuta.

U oba slučaja klima uređaj radi više nego što bi trebao, troši više električne energije i njegove komponente se ubrzano troše.

Kada odlučujete koji klima uređaj kupiti, držite se pravila da za svakih 10 m2 klima uređaj treba imati 1 kW snage. U pravilu su prijenosni klima uređaji namijenjeni hlađenju prostorija do 40 m2.

Iako konačna cijena klima uređaja ovisi o više značajki, upravo kapacitet hlađenja na nju ima najveći utjecaj. Za slabije uređaje s kapacitetom do 2 kW izdvojit ćete do oko 2500 kn, dok se cijena za klima uređaje do 4 kW najčešće kreće između 3000 i 4000 kn. Ako trebate montažu klima uređaja, troškove jednostvano izračunajte pomoću  ovog kalkulatora klimatizacije.

5. Temperaturu nemojte smanjivati više od 7°C od vanjske

Pretjerate li s hlađenjem, potrošit ćete više električne energije, ali i narušiti svoje zdravlje. Izlazak iz jako ohlađene prostorije na ljetnu vrućinu može uzrokovati temperaturni šok kojemu su najviše podložna djeca i osobe narušenog zdravlja.

Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti veća od 7°C. Time dopuštate klima uređaju da vas osvježi bez dovođenja u opasnost svoje zdravlje.

Također nemojte gasiti klima uređaj napuštate li prostoriju samo nakratko jer klima uređaj troši manje energije na održavanje zadane temperature nego na hlađenje zagrijane prostorije.

6. Kombinirajte prijenosnu klimu s ventilatorom

kućni ventilator
Izvor: Pixabay

Kada je u pitanju količina osvježenja koje pruža, ventilator se ni približno ne može uspoređivati s klima uređajem. Međutim, koristite li istovremeno ventilator i klima uređaj, povećat ćete učinkovitost klima uređaja.

Ventilator predstavlja ulaganje od samo nekoliko stotina kuna, a značajno pomaže u boljem strujanju zraka prostorijom zbog čega se hladni zrak iz prijenosnog klima uređaja brže i učinkovitije širi prostorijom.

Želite li brzo rashladiti veliku prostoriju, postavite ventilator pored prijenosnog klima uređaja i usmjerite ga prema dijelu prostorije gdje klima izbacuje hladan zrak.

7. Redovito održavajte klima uređaj

Čišćenje klima uređaja je korak koji mnogi preskaču iako redovitim čišćenjem filtera možete uštedjeti između 5 i 15 posto na potrošnji električne energije.

Klima uređaj čistite ne samo kako biste uštedjeli na računu za struju, ali i kako biste sačuvali svoje zdravlje. Naime, u neodržavanom prijenosnom klima uređaju mogu se razviti plijesan i bakterije koje uređaj za vrijeme hlađenja širi zrakom, a one potom ulaze u vaše dišne puteve.

Osim filtera za zrak kojeg je potrebno čistiti barem dva puta mjesečno, redovito praznite spremnik za vodu, očistite cijevi te uklonite prašinu, dlake kućnih ljubimaca i ostalu prljavštinu s otvora za ventilaciju.

Na kraju sezone hlađenja ventilator na prijenosnom klima uređaju ostavite uključenim pola sata kako biste osušili nakupljenu vlagu.

Za kraj

Optimalan rad prijenosnog klima uređaja nije teško postići – slijedite naše savjete i uz malo truda i dobre volje uživat ćete u ugodno rashlađenoj prostoriji bez neočekivano velikog računa za struju.

Naslovna fotografija: Flickr

Nastavite čitati

Možda će Vas zanimati